Veelgestelde vragen


In de Gemeente Groningen is er sinds 2006 op diverse locaties waterdoorlatende bestrating toegepast. Vanwege de beperkte ervaring, de vele mogelijkheden en onzekerheden onderzoekt de Gemeente Groningen samen met de Hanzehogeschool de werking van de soorten infiltrerende verhardingen om de Stad hoosbui bestendig te maken.
Hieronder vindt u de vragen die door onder andere bewoners, studenten en andere geïnteresseerden vaak worden gesteld
ONTWERP
Stelt de gemeente eisen aan de infiltratiecapaciteit van de verharding?
Het infiltrerend vermogen van de verharding dient ten minste 540 l/s/ha te zijn. Hierbij kan een klimaatbui (2x) infiltreren waarbij rekening is gehouden met de mogelijkheid tot dichtslibben.

Wordt elk ontwerp nu voorzien van waterdoorlatende verharding?
Nee, waar mogelijk wordt er oppervlaktewater of bergend groen aangelegd om een overschot aan water te kunnen bergen.
Ligt er naast de waterdoorlatende bestrating ook nog een hemelwaterriool in de grond?
Ja, deze functioneert op sommige locaties als regenwaterafvoerleiding voor de daken of als DT (drainage transport)-leiding voor de afvoer van het geïnfiltreerde water.

Kan er ook bij hoge grondwaterstanden een waterdoorlatende verharding worden toegepast?
In Groningen hebben we over het algemeen te maken met grondwaterstanden variërend van 0,50 m tot 1,50 m minus maaiveld. Door gebruik te maken van drainage met een afvoer naar oppervlaktewater is hiermee de gewenste ontwateringsdiepte te verkrijgen.

Hoe kan er op een klei-bodem (zoals in Groningen) worden geïnfiltreerd?
Door het toepassen van grondverbetering (min.600 mm cunetzand) in combinatie met drainage wordt er niet in de bodem geïnfiltreerd maar wordt het water wel vertraagd afgevoerd.

AANLEG
Geeft de aanleg van waterpasserende bestrating meer overlast dan de normale bestrating?
Hier hebben wij nog geen ervaring mee.

Is deze aanleg arbeidsintensiever na een normale bestrating?
Ja, er dienen onder andere geotextielen te worden aangelegd en het menggranulaat is op sommige locaties gemengd met draineerzand. Ook de voegen moeten intensief worden ingeveegd. Voordeel is wel dat er geen straatkolken zijn aangebracht.
Is deze bestrating ook geschikt voor particulieren om te gebruiken voor terras en/of parkeerplaats?
Jazeker maar je moet er dan wel rekening mee houden dat de infiltratiecapaciteit zal afnemen omdat het reinigen er van (waarschijnlijk) met minder professioneel apparatuur zal gebeuren dan de verharding in uw straat. Persoonlijk zou ik dan eerder een open bestrating, waar gras tussen de voegen kan groeien, kiezen. Dit ziet er natuurlijker uit en zorgt ook nog eens voor verkoeling.

Hoe verhouden de kosten zicht t.o.v. de traditionele aanleg?
De kosten voor een waterdoorlatende verharding liggen ongeveer 1,5x keer hoger dan die van een traditionele verharding
Kan er op sommige onderdelen ook op kosten worden bespaard?
Het regenwaterriool kan kleiner worden gedimensioneerd en er er zijn geen kolken nodig.
Welke leermomenten zijn er in de aanlegfase geweest?
- direct na aanbrengen bestrating aanleggen de fundering niet inzetten als bouwweg of tijdelijke parkeerplaats

- binnen 2 weken naar invegen voegen het resterende split opvegen om vergruizing en hiermee dichtslibben tegen te gaan
- voor aanleg de directievoerder en aannemer toelichten waarom dit (infiltratie)systeem is gekozen en hoe het moet worden aangelegd
- bij bestaand groen (zoals bomen) met de bomenspecialist nagaan wat het effect van een eventuele grondwaterstandverlaging is op het groen
- groenstroken zoveel mogelijk verlaagd aanleggen zodat deze ook kunnen worden ingezet als infiltratiestrook en om uitspoeling van grond in de verharding tegen te gaan
- Bij het aftrillen van de stenen dient de trilplaat te worden voorzien van een rubberen mat. Wanneer dit niet gebeurt kunnen er onzichtbare haarscheurtjes ontstaan die tijdens vorstperiodes tot schade kunnen leiden
- Pas geen (poreuze) waterdoorlatende steen toe op plaatsen waar zwaar transport plaatsvindt. In de Groenhof is er bijvoorbeeld schade ontstaan aan de toplaag van de bestrating door de stempels van de vuilniswagen die de ondergrondse container ledigt. 
ONDERHOUD
Welk onderhoud is nodig voor het systeem?
Voor het reinigen van de infiltrerende bestrating kan een ZOAB-cleaner worden gebruikt. Dit dient ongeveer één keer per zeven jaar te gebeuren. Het gebruik van een gemeentelijke veeg/zuig-machine is met een frequentie van één keer per twee jaar aan te bevelen. Afhankelijk van  omgevingsfactoren zoals begroeiing en de omvang en het type belasting van het wegdek, kan een hogere frequentie wenselijk zijn. Na het reinigen van de bestrating moet er mogelijk opnieuw gevoegd worden. 
In hoeverre verschilt het onderhoud ten opzichte van traditionele bestrating?
In Groningen wordt er nu twee keer per jaar geveegd en vier keer per jaar in de zomer onkruid gebrand. Een zoab-cleaner is hier nog niet ingezet. Onderzoek moet nog aantonen hoe vaak de voegen van de waterpasserende verharding en de doorlatende verharding gereinigd moeten worden.
Is dit vaker dan bij normale bestrating?
nee, op dit moment wordt overal even vaak geveegd en gebrand.
Is er ook al bestrating vervangen door schade?
Op P+R Haren zuid moesten enkele m2 door vorstschade worden vervangen.
Is er al iets te zeggen over hoe snel de beide steensoorten dichtslibben, dus het water minder goed door- of langs laten? Helaas wordt er nog niet lang genoeg gemeten aan de verharding om hier iets over te kunnen zeggen. Wel hebben we gezien dat de infiltratiecapaciteit met name afhankelijk is van de funderingslaag. Hoe meer holle ruimtes in de funderingslaag aanwezig zijn hoe beter het water kan infiltreren. 
Blijven er nog wel eens plassen water op straat staan?
Ja, in de Groenhof, waar de bestrating er sinds 2006 ligt gebeurt. Zolang er geen klachten over worden gemeld zal hier geen onderhoud aan plaatsvinden.
Wat is de meest voorkomende oorzaak van het dichtslibben?
Hier is de waterdoorlatende verharding dichtgeslibd met grond uit de groenstroken die er naast liggen.
Hoe is dit te voorkomen?
Door de verharding langs de groenstroken te voorzien van “dichte” bestrating.
Is het dichtslibben ook te voorkomen door ze schoon te houden of maken?
De frequentie van reinigen is afhankelijk van onder andere de hoeveelheid bladval, dichtslibben door grond vanuit groenstroken en/of andere vervuilingsbronnen. De eerste woonstraat in Groningen die voorzien is van een waterdoorlatende verharding is sinds 2006 nog niet gereinigd en voldoet nog wel aan de eisen om een hevige bui af te kunnen voeren maar dit zal niet lang meer duren. Dan zal de bestrating gereinigd moeten worden met een speciale reiniger waarvan er op dit moment nog maar twee van aanwezig zijn in Nederland en hierdoor vrij kostbaar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zie aflevering op Youtube (vanaf 7:10)