Informatie bestrating


Drainsteen


De Drainsteen zorgt ervoor dat het water langs de stenen loopt en in de grond weg zakt. Tussen de  betonstenen zitten open ruimtes die opgevuld zijn met basaltsplit. Deze basaltsplit heeft een gradatie van 1-2 mm. Het water stroomt tussen de stenen door de grond in. De waterpasserende stenen zijn erg sterk en beschadigen niet snel. De steen bestaat uit een standaard keiformaat van 80 mm dikte. De deklaag is gemaakt van een mineraal aggregaat van 100% natuursteenfractie. De stenen kunnen hierdoor ook gemaakt worden met verschillende kleuren. De deklaag heeft reflecterende eigenschappen met een Qp van 0.189 (cd/m2)/lx bij een droog oppervlak en een Qp van 0.171 (cd/m2)/lx bij een nat oppervlak. Ook stelt de gemeente Groningen een eis voor de waterpasserende voeg dat het een neerslaghoeveelheid van 270 l/sec/ha moet kunnen afvoeren.


Drainsteen


Waterdoorlatende betonsteen

De waterdoorlatende betonsteen lijkt erg veel op een standaard betonstenen wanneer het in de weg ligt. De bovenkant van de steen is erg poreus en het hemalwater stroomt door de betonsteen de ondergrond in. Deze poreuze steen valt niet op wanneer er overheen gelopen wordt, maar van dichtbij valt het wel op. Vervolgens is de laag onder de waterdoorlatende steen nog poreuzer, zodat het water snel de grond in kan trekken. In Groningen liggen er AQUASTON stenen in de weg op meerdere locaties. Hetzelfde bedrijf (Klostermann ) heeft tegenwoordig ook een nieuwe steen uitgebracht dat op vele punten beter is dan de AQUASTON. De nieuwe steen is GAPSTON en het heeft een andere werking dan de AQUASTON. De GAPSTON bestaat uit 2 verschillende lagen en heeft ook de functie als waterpasserende en waterdoorlatende steen. Beide stenen van Klostermann hebben een spons effect. Dit spons effect zorgt ervoor dat het water vast gehouden wordt in de stenen.  Op deze manier kan dit water later verdampen en de straat afkoelen.  De bovenlaag van de steen is niet waterdoorlatend en gaat het water op een waterpasserende manier de bodem in. Als het onder de bovenste laag van de steen komt dan dan stroomt het water in het poreuze deel van de steen richting de ondergrond. Het voordeel van de GAPSTON ten opzichte van de AQUASTON is vooral de sterkte van de steen. Aangezien de toplaag van de GAPSTON steen minder poreus is kan het veel meer gewicht dragen en gaat deze minder snel kapot. Ook is er veel meer te varrieren met de toplaag aangezien deze niet zo poreus is. Waterdoorlatende bestrating moet ook aan de eis van de gemeente Groningen voldoen dat het een neerslaghoeveelheid van 270 l/sec/ha moet kunnen afvoeren.
Levensduur AQUASTON: 30 jaar
Levensduur GAPSTON:    50 jaar


AQUASTON




Algemene eisen gemeente Groningen

- Oppervlak van voorziening ten opzichte van verhard oppervlak bij 15 mm berging en een bergend pakket van 30 cm: Circa 11% 
- De waterpasserende straatlaag en fundering moeten beide minimaal 270 l/sec./ha (97 mm/h) kunnen afvoeren
- Bij lagere doorlatendheid dient een drainbuis te worden toegepast die het hemelwater vertraagd afvoert naar het oppervlaktewater. 
- Drooglegging ten opzichte van GHG bij primaire weg: Minimaal 0,6 m 
- Gebruik geotextiel met een hoge O90 waarde groter dan 300 µm en een waterdoorlatendheid hoger dan 35 l/s/m². (Hoe hoger de O90 waarde is, hoe groter de poriën in het geotextiel zijn. Dit geeft minder kans op dichtslibben) 
- Stel een monitoringsprogramma op om het functioneren (c.q. zuivering en infiltratiecapaciteit) van de voorziening te controleren. 
- Stem het ontwerp af op het beheer. Voorbeeld: Laat parkeervakken afwateren op de rijbaan. Deze is eenvoudiger te reinigen dan de parkeervakken.
- De toplaag moet genoeg draagkracht hebben om de verkeersintensiteit aan te kunnen.
- Houd rekening met het soort bomen (eikenblad verteert langzaam) en verwijder blad voordat het verteerd. 
- Leg kabelgoten aan om beschadiging van voorziening te voorkomen op plekken waar kabels en leidingen op een later tijdstip de voorziening moet kruisen.


Zie aflevering op Youtube (vanaf 7:10)