Locatieonderzoek 15-5-2018



GRONINGEN - Dinsdagochtend 15-5 zijn wij (Nick Möhlmann, Richard Walters en Jochum Boer) op pad geweest voor een locatieonderzoek. Hier zijn we naar verschillende locaties geweest met Waterdoorlatende- en Waterpasserende verhardingen.

Atensheerd
Atensheerd is een straat waar sindskort een waterpasserende verharding in zit. Deze verharding geeft de straat een modern beeld en geeft de straat nieuw leven. Na nadere inspectie kwamen we toch achter een paar minpunten op deze straat. Het voegmateriaal tussen de stenen was op meerdere plekken eruit gegaan. Daarnaast zijn vele groenstroken zo in de straat gelegd dat het modder bij regenbuien zo de bestrating in stroomt. Ook wordt er in deze straat veel vervuiling op de straat gegooid en dit zorgt ervoor dat de voegen vol komen te zitten met vuil. Het totale plaatje van de straat is toch erg mooi. De straat heeft mooie opvallende kleuren die goed naar voren komen in combinatie met de groenstroken. 



































Groenhof

Op deze locatie is er 10 jaar geleden een waterdoorlatende verharding aangebracht. Toen we aankwamen viel het niet meteen op dat er een speciale bestrating in de weg zat. Pas als je er goed naar kijkt dan valt het op dat de klinkers anders zijn. Na een rondje in de straat gelopen te hebben vielen ons een paar dingen op. Ten eerste zag je op bepaalde plekken veel zand liggen op de weg. Het zand zorgt ervoor dat de stenen verstopt raken en dat het water niet goed kan wegstromen. Verder viel het ook op dat de weg beschadigd was naast de vuilniscontainers. Wanneer de vuilniscontainer deze bakken optilt komt er teveel gewicht op de weg en daar is de waterdoorlatende steen niet voor gemaakt. De straat zelf heeft wel veel potentie en het is te vergelijken met een doorsnee woonstraat waar klinkers in liggen.

















P+R Haren

Tot slot zijn we nog naar P+R Haren gegaan om daar naar de bestrating te kijken. Bij deze parkeerplaatsen worden beide verhardingen toegepast. In een oud deel ligt nu al 10 jaar waterdoorlatende verharding en in het nieuwe deel ligt nu 3 jaar een waterpasserende verharding. Er gaan vele verhalen rond over de waterdoorlatende verharding. Zo is de bovenkant van de verharding erg beschadigd en zijn er ook al meerdere vlakken opnieuw ingelegd. Het nieuwe deel met de waterpasserende verharding is vrijwel niet beschadigd, maar hier zie je veel mos en plantengroei tussen de stenen. De vraag is in hoeverre dit de waterdoorlatendheid beïnvloed. Toch is het wel mooi om te zien hoe de verhardingen toegepast kunnen worden bij parkeerplaatsen. Het is een mooi beeld om te zien en een groot voordeel is dat je geen speciale afvoer nodig hebt voor de riolering. Deze verhardingen kunnen veel meer water verwerken dan een riool en het geeft een schoon beeld voor de omgeving.








Door Jochum Boer


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zie aflevering op Youtube (vanaf 7:10)